Bort med bæsjen!

Bort med bæsjen!

Det er vår. Endelig er det vår! Blendet av den etterlengtede vårsola vandrer du blant nyspira hvitveis og hestehov, på vei til årets første utepils. Grepet av iver kutter du stien og tar snarveien over gresset – et valg du om svært kort tid vil angre bittert på! For der, godt gjemt under din høyre sko, hviler en deilig, varm og myk hundebæsj. Dette blir utvilsomt en utepils du sent vil glemme…

 

logo

 

Som andre del i oppgaven et problem vi skulle ønske var løst, har vi utarbeidet en holdningskampanje for problemet hundebæsj i Oslos gater, parker og turstier. Kampanjen er utviklet etter min medstudent Stine Maries blogginnlegg. Sammen med min medstudenter Olivia, Mina, Emilie og Stine har vi utviklet en holdningkampanje kalt Bort Med Bæsjen som skal gjøre plukking av hundebæsj gøy, uhøytidelig og morsomt.

I Norge i dag bor det i overkant av 500 000 hunder. Hver hund bæsjer 1-3 ganger i løpet av et døgn. Dette utgjør omlag 500 000-1 500 000 hundebæsjer. Dersom 20% av disse ikke plukkes opp vil det ligge 100 000-300 000 bæsjer klare for allmuen å tråkke på.   

I følge Huseiernes Landsforbund er det i utgangspunktet ikke lov til å kaste hundeposen i naboenes private søppelkasser, og avstanden mellom de offentlige søppelkassene er stor – både i by og i skog. Følgene av dette blir uplukkede bæsjer og bæsjeposer i by- og naturbildet. Det er verdt å merke seg at nedbrytningstiden til en vanlig plastpose er 10 – 20 år, avhengig av vær, vind og klimaforhold. En biopose brytes ned i løpet av 40-50 dager.

 

Visjon og mål

Bort Med Bæsjen skal tilby spennende og interaktive løsninger for å bidra til et renere miljø og bedre personlig helse, samt oppfordre brukerne til økt aktivitet utendørs. Et viktig mål er å gjøre Oslo bevisst at et godt miljø er et felles ansvar. Gjennom vinteren har mange hundeeiere lurt unna de brune godene under snøen langs veien og på turstier. Nå som det er vår, dukker hundebæsjen opp igjen blant hvitveis og hestehov. Bæsjeårstiden er her, og Bort Med Bæsjen skal få fjernet all hundebæsj fra Oslos gater, parker og turområder.

Dette prosjektet skal først og fremst sette problemet med hundeavføring i parker og by i søkelyset, samt inspirere hundeeiere til benytte seg av bioposer. I tillegg ønsker vi å få kommunen til å øke antall søppelasser. Vårt ønske er å forbedre turopplevelsen til Osloboeren.

 

Vår løsning

En GPS-basert mobilappliksjon som viser deg hvor nærmeste hundebæsj befinner seg, samt nærmeste søppelkasse. Ved å plukke opp en bæsj, skanne QR-koden på posen og på søppelkassa, vil du motta et poeng. Poengene du samler opp kan du bruke som kuponger i utvalgte butikker. Konseptet skal være humoristisk, familievennlig, uhøytidelig og trivelig. 

 

app_sammen

 

Hvordan fungerer appen?

  1. Ved hjelp av et interaktivt kartsystem kan brukerne både varsle om områder med uplukka hundebæsj, og bli varslet om steder som må ryddes!
  2. Ved utplasserte søppelkasser og digitale boards kan man plukke med seg bæsjeposer med innvendig QR-kode. Hver gang man plukker en bæsj scanner man først QR-koden på posen, og deretter en QR-kode på søppelkassen, før man kaster bæsjeposen i søpla. Slik blir det enklere å forhindre juks, samt holde oversikt over hvilke områder som er renska for bæsj.
  3. For hver gang du scanner og  kaster en bæsjepose, blir du tildelt et poeng i appen. Poengene du samler opp kan brukes til å utløse ulike typer kuponger. Disse kupongene vil være relevante for målgruppen.

 

 

For å sette fokus på applikasjonen og gi informasjon om konseptet, har vi laget en informasjonsfilm om hvordan konseptet fungerer.

 

 

2 thoughts on “Bort med bæsjen!

  1. For en utrolig kul idé og et spennende konsept! Vi jobber med Bymiljøetaten i Oslo kommune, og har et spennende kampanje med dem i sommer – som kanskje kan være en god match med deg / dere. Ta en titt og ta gjerne kontakt med en kjapp søknad, om det er relevant og interessant for dere 🙂

    Dette gjelder en OpplevOslo-kampanje Bymiljøetaten skal ha i sommer – og som nå har gjort at de utlyser det jeg tenker må være en skikkelig kul og lærerik sommerjobb for studenter. Tips gjerne flere, om dere også tror det vil være relevant: https://www.facebook.com/bymiljoetaten/videos/1250499228301263/

    Håper på søknad!

    1. Hei Astrid. Tusen takk for hyggelig kommentar. Sommerjobben virker veldig spennende og lærerik. Jeg har allerede en jobb denne sommeren, men skal dele den med de andre i gruppa 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *