Hvordan fange øyeblikk i hverdagen

Hvordan fange øyeblikk i hverdagen

Processed with VSCOcam with t1 preset

For meg handler ikke fotografi om å ta et bilde, men om å fange et øyeblikk. I dette innlegget skal jeg prøve å komme med noen tips til hvordan du best mulig kan fange øyeblikk i hverdagen. Det krever ingen annet utstyr enn en smarttelefon. Det handler ikke om hvilket utstyr du har, men å ha et godt øye for fine motiver. Jeg vil ta opp noen tips før hva man burde tenke på både før, under og etter fotograferingen.

Før fotograferingen

 • Tenk på omgivelsene. Husk å alltid tenke på hvordan forgrunn, mellomgrunn og bakgrunnen ser ut. En ryddig bakgrunn gir ofte et bedre resultat.
 • Tenk på lyset. Skal du ta et portrett er sjeldent full sol midt i ansiktet eller harde skygger særlig flatterende. Prøv å finn et område med lette skygger, gjerne mellom to bygninger. Da vil du få den samme lysintensiteten i bildet, men unngå de harde skyggende i ansiktet. En dag med overskyet vær er min favoritt for å fotografere portretter, da lyset er mykt og behagelig. Soloppgang og solnedgang er også fine tidspunkter for fotografering, både portrett og natur.

Under fotograferingen

 • Ta mange bilder. Ikke vær redd for å ta for mange bilder og prøv gjerne flere ulike vinkler.
 • Flytt på rumpa. De fleste kameraer på smarttelefoner kan zoome, men dette svekker kvaliteten betraktelig. Flytt heller på deg for å få det utsnittet du ønsker.
 • Prøv å se for deg det ferdige resultatet. De fleste redigeringsprogrammer eller apper gir muligheten til å klippe til bildet i etterkant. Dette er en god funksjon, men prøv å få utsnittet slik du ønsker det når du fotograferer. Å klippe bildet litt gjør lite, men å zoome inn bildet i etterkant er ikke en god idé og bildekvaliteten blir fort dårlig.
 • Hold fokus. På de fleste smarttelefoner kan du trykke på skjermen for å fokusere der du ønsker. Dette er lurt å gjøre, da et bilde i ufokus ikke kan reddes i etterkant.

Etter fotograferingen

 • Når fotograferingen er ferdig starter prosessen ved å velge ut de beste bildene. Jeg pleier ofte å lage en egen mappe på mobilen som jeg kaller favoritter. Her legger jeg de beste bildene. Du kan også slette de bildene du ikke skal bruke, men personlig liker jeg å samle på alle øyeblikkene.
 • Ikke rediger bildet i stykker. I en verden full av filter og ulike redigeringsverktøy er det lett å ta litt av når det gjelder redigeringen av bildet. Husk at de fineste bildene gjerne er de naturlige. Filter er bra, men man trenger ikke gå helt bananas.
 • Når jeg fotograferer med mobilen redigerer jeg stort sett bildene på den også. Noen av mine favoritter for redigering av bilder er Instagram, VSCO, Whitagram eller Snapseed.
 • Husk å lagre i full kvalitet. Mange av disse appene gir deg ulike valgmuligheter når du skal lagre bildet. Jeg velger alltid full kvalitet slik at ikke bildet blir pixlete.

Lykke til med fotograferingen, og husk å lade batteriet!

 

Her er noen av bildene jeg har fotografert og redigert med mobiltelefon.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCOcam with x1 preset            Processed with VSCOcam with t1 preset           Processed with VSCOcam with t1 preset

6 thoughts on “Hvordan fange øyeblikk i hverdagen

 1. Dette var eit svært inspirerende og bra innlegg! Tusentakk for tips du gir, har selv et kamera og synest det er vanskelig å fange de spesielle øyeblikkene. Skal ta til meg dine råd, og prøve å fange slike vakre øyeblikk som du har gjort med dine bilder! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *