Kunsten å lytte

Kunsten å lytte

lytte

Å lytte til andre er ikke alltid like lett som man tror. Selv ser jeg på meg selv som en ganske god lytter, jeg gjorde hvertfall det helt frem til forrige uke. Klassen hadde en veldig interessant forelesning med Trond Backer, tidligere markedssjef i dyreparken i Kristiansand. Han gav oss tips og råd til hvordan vi omgås med andre, og viktigheten av å trives på arbeidsplassen. Å lytte til andre handler ikke bare om å lytte, men også få den andre til å føle seg sett.

Hvis du forteller meg noe, så glemmer jeg det

Hvis du viser meg noe, så husker jeg det

Hvis du involverer meg, så lærer jeg det

Backer poengterte viktigheten av å være 100% tilstede der du er for å kunne være en god lytter. Ingenting er så irriterende som når du skal fortelle noe og den andre ikke følger med. Vi fikk noen gode tips til hvordan bli en bedre lytter. Noen av de er åpenbare, noen tenker nok ikke de fleste over.

 • Fjern alt som distraherer og vær tilstede
 • La personen snakker ferdig og ikke anta noe
 • Ikke anta noe
 • Legg merke til underteksen
 • Still gode spørsmål som engasjerer

I tillegg ble vi gjort oppmerksomme på hva som kan blokkere for effektiv kommunikasjon. For meg var dette det mest oppsiktsvekkende, og noe jeg har blitt mer bevisst på i etterkant. Punktet de fleste kan kjenne seg igjen i er nok «sånn har jeg det også-historier». Dette er helt naturlig, da hjernen vår alltid vil koble ting vi hører med noe vi selv har opplevd. Slike vendinger er kommunikasjonen er negativt i den form at du ikke lytter, men drar samtalen over på deg selv, enten du mener det eller ikke.

 • Oppmuntre
 • Benekte og bagitalisere
 • Sånn har jeg det også-historier
 • Gi gode råd – av og til vil noen kun ha forståelse og ikke evig opptimisme
 • Ta over
 • Leke detektiv
 • Moralisere
 • Argumentere

Ulikhet og forskjeller kan være et hinder for god kommunikasjon, men noen ganger kan ulik kunnskap og ulike meninger skape engasjement, kreativitet og energi. Om derimot verdiforskjellen blir for stor vil kommunikasjon ikke flyte godt.

Alt du sier henger sammen med det du gjør.

Hvordan omgås med andre er noe av det som fascinerer meg mest med kommunikasjon. Hva er det som gjør at vi omgås bedre med noen? Tiltrekkes vi av likheter eller ulikheter? Personlig tror jeg både likheter og ulikheter er positivt i kommunikasjon, så lenge det er i balanse. En person som er helt lik deg selv vil ikke kunne utfylle deg og dermed fremstå som kjedelig. En person som er helt ulik deg vil ikke forstå hvordan du tenker eller reagerer og vil dermed ikke gå overens med deg. Som med det meste annet handler det om å finne den gylne middelvei, og ikke minst kjenne sine egne sterke og svake sider.

5 thoughts on “Kunsten å lytte

 1. Jeg som trodde «sånn har jeg det også» var synonymt med «god lytter»! Utrolig hvor selvsentrert man egentlig er, uten å vite om det. Men en ting visste jeg i fra før, det å bli benektet eller bagatellisert er en ufin følelse å få. Godt skrevet, Gina!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *