Lykken er en strukturert hverdag

Lykken er en strukturert hverdag

I går hadde klassen besøk av Frank Wedde. Han er medgründer i MemoLife og jobber med å utvikle teknikker som gjør at vi kan lære kjappere og huske bedre. Jeg synes det er interessant å se på hvordan hjernen er bygget opp og hva som gjør at vi husker ting. Selv har jeg alltid hatt en god hukommelse, spesielt når det kommer til ansikter, navn og ting jeg opplever. Når jeg leser har jeg derimot mye større problemer med å huske og ikke minst holde fokus på det jeg leser. Hvorfor er det slik?

Wedde forklarer dette med at vi lærer på ulike måter og trakk frem de ulike språktypene. Disse språktypene sier noe om hvordan du kommuniserer. Kunnskap om disse vil dermed gjøre deg bedre til å kommunisere, samt bedre til å forstå og kommunisere med mennesker som har en ulik språktype enn deg. De tre språktypene består av visuell, auditiv og kinestetisk.

En visuell person er framoverlent, organisert og ordentlig. De lager indre bilder og er interessert i utseende og form.

En auditiv person liker å blir fortalt hvordan de skal utføre en oppgave og reagerer lett på toneleiet i stemmen. De husker best ved hjelp av sekvenser og prosedyrer.

En kinestetisk person både snakker og beveger seg rolig. De reagerer på fysisk berøring og husker ved å gjøre eller å gå igjennom ting. De vil stort sett gå for det som føles riktig, uten at det nødvendigvis er det mest fornuftige.

Jeg kan se litt av meg selv i alle språktypene, men den kinestetiske, også kalt «learning by doing» står sterkest for min del. Dette kan også forklare hvorfor jeg lett mister fokus når jeg leser.

En annen ting Wedde tok opp var viktigheten av å ha en dagsplan. Som forkjemper for struktur og organisering var dette noe jeg fant interessant og viktig. Metoden gikk ut på at du hver ettermiddag skal skrive en dagsplan for neste dag. Når du står opp dagen etter skal du skrive ned tre ting du ser frem til denne dagen. Dette gjør at du blir mer bevisst på de små gledene i hverdagen, samt at det kan brukes som en motivasjon om du må gjøre ting som er mindre hyggelige. Grunnen til at man burde skrive en dagsplan er flere; blant annet sparer det deg for unødvendig stressende tanker om alt som må gjøres, det hjelper deg å huske alt du skal gjøre, samt det gir deg en utrolig god følelse når du kan markere et punkt som gjennomført. Selv har jeg ofte brukt dagsplaner på dager hvor jeg har mye å gjøre, både for å få gjort alt jeg skal, men også for å slippe å tenke på det og heller holde fokus på den ene oppgaven jeg skal gjøre og bli ferdig med den. Samtidig blir man fornøyd med seg selv når hele lista er gjennomført.

En ting jeg har tenkt endel på etter forelesningen er det Wedde sa om å skrive ned tre ting du gleder deg til hver dag. Det å være oppmerksom på de små gledene i hverdagen er utrolig viktig og det gjør så mye med dagen din. Dette trenger ikke nødvendigvis å være noe som skjer denne dagen, men det kan også være ting du er takknemlig for i livet generelt, som for eksempel god helse, tak over hodet eller å ha familie og venner som støtter og er glad i deg.

Så tilbake til spørsmålet om en strukturert hverdag kan gi deg bedre hukommelse. Ja, kanskje. Jeg tror hvertfall på at det å ha en god struktur tar vekk mye mentalt rot og man blir mer bevist på det som skal gjøres. Med dette kan man få gjort unna dagens gjøremål på kortere tid, uten stress og får mer tid til det som betyr noe for en, og da vil dagen bli som et eventyr.

Processed with VSCO with t1 preset

Kilde: http://metaresource.no/de-ulike-spraktypene/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *