Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i det sosiale mediet her?

Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i det sosiale mediet her?

I en verden fylt av miljøkrise, sult og fremmedfrykt, hvorfor er det dette jeg skal bry meg om?

En av oppgavene gitt i faget digital markedsføring på Westerdals Oslo ACT er å skrive et innlegg om et problem jeg skulle ønske var løst. Problemet jeg har valgt å skrive om er kroppspress, og spesielt på sosiale medier. Jeg lover ingen god løsning, men refleksjoner rundt tema, forhåpentligvis uten at det blir en moralpreken.

Hvordan kropp og utseende fremstilles på sosiale medier er et tema som jeg lenge har forundret meg over. Det startet med at jeg la merke til hvordan ulike mennsker fremstiller seg selv for offentligheten. Etterhvert ble det et irritasjonsmoment for meg om hva som fikk oppmerksomhet og ikke. Våren 2015 valgte jeg å dedikere bacheloroppgaven min til dette temaet. I oppgaven forsket jeg på hvordan unge kvinner i alderen 17-25 år ble påvirket av kroppspress på sosiale medier, og spesielt Instagram. Oppgaven resulterte i en digital fotoutstilling på Instagram som fikk navnet «Speilbildene». Utfordring ved å ta opp et tema som dette er å prøve å endre menneskers syn på saken uten at det blir en moralpreken. I tillegg var det en stor sjanse for at utstillingen ville bli sett på som «enda en sak om kropp». For det gjør det vel ikke kroppspresset noe mindre ved å fokusere enda mer på kroppspresset? Jeg tror dette handler mye om hvordan det blir fremstilt. For meg var det viktig at kvinnene jeg portreterte fremstod som ekte og naturlig. Jeg ønsket å møte utfordringen på mediet der utfordringen fremstod som størst, på bildedelingstjenesten Instagram.

Forskningen viste at jo yngre man er, jo mindre påvirket blir man av kroppspresset på Instagram. Jeg tror ikke dette nødvendigvis stemmer da man gjerne ikke har utviklet en egen karakter i like stor grad som når man blir eldre. Det kom frem at de eldste kvinnene ble mest påvirket, men hadde også den største evnen til å skille ut hva som er bra for deg og hva som ikke er det. De hadde en større bevissthet rundt både seg selv og sin egen kropp.

 

speilbildene

Et utvalg fra utstillingen «Speilbildene».

Et år etter bacheloroppgaven er levert undrer jeg meg fortsatt over kroppshysteriet. Det ble heller ikke bedre da jeg i vinter kom over en sak om at enkelte personlige trenere får kritikk for å være overvektige, og dermed ikke kunne veilede andre om kosthold og trening. Når ble det sånn at utseende ditt sa noe om kompetansen? Camilla Lorentzen, som for meg fremstår som et godt forbilde og en rollemodell for mange jenter skrev et innlegg om hvordan hun som blogger og personlig trener opplever negative kommentarer. Hun skriver blant annet at det å være personlig trener ikke bare handler om å få folk i form, men til å bli glad i sin egen kropp. Dette mener jeg er grunnsteinen i problematikken rundt kroppshysteriet, da alle er skrudd sammen forskjellig. Helene Drage kastet seg også på debatten om utseende og kompetanse. Hun skriver blant annet at hennes jobb handler om så mye mer enn trening. Det handler om emptai, medmenneskelighet og mestringsfølelse. Og at om du har en trent kropp, får du ikke automatisk den kompetansen.

naken10-Lt4fUQkrIi

Første steg i operasjon bedre selvbilde må være å slutte å bekjempe ild med bensin. Eller kroppshysteri med kropp, om du vil. (Hanne Sigbjørnsen, Aftenposten 2014

Så kjære medmennesker der ute. Det handler ikke om hvordan du ser ut, men hvem du er. Utseende sier ingenting om kunnskap eller i hvilken grad du er vellykket eller ikke. Utseende handler om kropp, og kropp er vakkert!

6 thoughts on “Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i det sosiale mediet her?

  1. Fantastisk at noen tar opp- og dreier ut om dette tåpelige kroppspress-temaet som dessverre er blitt ganske viktig i dagens samfunn!

    Deler det videre på Twitter hvis det er greit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *